יש לכם כלב שחור/לבן או מגזע קולי וקרוביו?
וודאי נתקלתם במושג MDR1 באחד מהביקורים אצל הוטרינר.
מהו MDR1 ולמה כל כך חשוב להכיר אותו?
הקיצור MDR1 מתייחס לגן ששמו 1MULTI DRUG RESISTANCE GENE. הגן הזה אחראי לייצור חלבון חשוב המופיע בתאים של הכלבים (וגם של בני האדם) במערכת העצבים המרכזית, בכליות, בכבד ובמעי. לחלבון זה תפקיד חשוב במניעת הצטברות חומרים מזיקים בגוף- הוא מסייע בפינוי חומרים דרך הכליה והכבד, מניעת ספיגתם במעי וכן- מניעת מעבר חומרים מזיקים מזרם הדם למוח. אותו החלבון חשוב גם לפינוי של תרופות מסוימות מהגוף אשר מפונות ע״י אותם מנגנונים, ולשמירה על כך שתרופות אחרות, הרעילות למוח, לא יעברו את מחסום הדם-מוח, המגן על תאי המוח מפני חומרים שעלולים להזיק להם.
כאשר מופיעה מוטציה בגן זה, החלבון שנוצר אינו תקין. על כן, הוא אינו 'מבצע את תפקידו' כראוי, וכתוצאה מכך תרופות, אשר לרוב מתפנות ללא קושי מהגוף, נשארות בגוף זמן רב מדי - ונוצר מצב של הצטברות ורעילות, או שתרופות המסוכנות לרקמת המוח, אשר בכלב בריא לא חוצות את המחסום, חוצות אותו ללא קושי וגורמות לרעילות לתאים ולמערכת העצבים.
משמעות הדבר היא שתרופות מסוימות שניתן לתת לכלב בריא, עשויות לגרום להרעלה בכלב עם המוטציה בmdr1
למרבה המזל, המוטציה מוכרת היטב ברפואה הוטרינרית. על כן הוטרינרים שלנו יודעים בדיוק אילו תרופות מסוכן לתת לכלבים הסובלים מהמוטציה. בחלק מהתרופות מדובר באיסור גורף לתת את התרופה, ובחלקן- ניתן לתת את התרופה אך בהפחתת המינון. לדוגמא התרופה דורמקטין, החשובה מאוד בטיפול המניעתי כנגד תולעת הפארק- הינה אסורה לשימוש בכלבים הנושאים את הגן המוטנטי.
מיהם הגזעים בהם מופיעה המוטציה?
המוטציה יכולה להופיע בכל גזע!! אך היא נפוצה יותר בקרב גזעים מסוימים - בקולי, שלטי ורועה אוסטרלי המוטציה מצויה באחוזים גבוהים מאוד. בבורדר קולי וברועה הגרמני היא נפוצה גם כן יותר מאשר באוכלוסית הכלבים הכללית , וכן בגזעי כלבי רועים הפחות נפוצים בארץ. בנוסף - כל כלב מעורב הנושא גנים של גזעים אלו (גם ירושה מסבא-סבתא) עלול לסבול מהמוטציה.
בעולם הרפואה הוטרינרית קיימת האימרה -
'white feet? Don't treat' שמשמעה שאם מגיע כלב ממוצא לא ידוע, ועם כפות רגליים, ״גרביים״ לבנות- מוטב לבדוק את נוכחות המוטציה בגן, לפני שמטפלים בתרופות מן הרשימה האמורה.
כיצד ניתן לדעת אם כלב סובל מהמוטציה בגן MDR1 ?
את המוטציה ניתן לבדוק בבדיקת דם פשוטה, הנשלחת למעבדה. ניתן לבצע את הבדיקה במרכז הרפואי, והתוצאה מגיעה אחרי מספר שבועות. במידה וכלבכם הינו מהגזעים בהם המוטציה נפוצה, או 'חשוד' כמעורב בהם- מומלץ לשלוח את הבדיקה כבר בתקופת הגורות, על מנת שנדע בהמשך האם ישנן תרופות שאסור לתת לו.