כבד שומני בחתולים
תסמונת כבד שומני בחתולים:
הבעלים של ג'ורג' החמוד שמו לב כי מאז מעבר הדירה ג'ורג' אוכל פחות. בהמשך הבחינו כי הוא חלש יותר ונראה שאינו מרגיש טוב, והביאו אותו לבדיקה רפואית. בבדיקה ניכר היה כי ג'רג' סובל מצהבת. בדיקות הדם שעבר הובילו לאבחנה- כבד שומני.
מהו כבד שומני? השתמנות של הכבד מתרחשת כאשר שומן נודד אל הכבד ומתיישב בתוך תאי הכבד הפונקציונאלים. זהו מצב שקיים במידת מה ברוב מיני בעלי החיים. אלא שבחתולים יש בעיה ייחודית, הגורמת לכך שבמצבים של ירידה באכילה- יש התפתחות של כבד שומני, ברמה שעלולה לגרום לפגיעה כבדית קשה. מנגנון חילוף החומרים של החתול גורם לכך שבמידה ויש תחושת הרעבה, או מאזן אנרגיה שלילי (הגוף דורש יותר מכפי שהחתול אוכל) מתחיל פירוק מסיבי של שומנים, על מנת לספק אנרגיה לגוף. רבים מתוצרי הפירוק הינם שומנים שנוטים לנדוד אל הכבד ו'להתיישב' על תאי הכבד, ובכך לפגוע בפעולתם. סימנים ראשונים לפגיעה כבדית הם בד״כ ירידה בתיאבון, חולשה, בחילות והקאות. בהמשך תתפתח צהבת של העור והריריות (נראה בלובן העין, בחניכיים ובפנים אפרכסות האוזניים). במקרים חמורים תתפתח ירידה במדדי החלבון כללי בגוף, פגיעה בתפקודי קרישה ובמקרים חמורים אף מוות.
אילו חתולים נמצאים בסיכון להתפתחות כבד שומני?
כל חתול שחווה ירידה משמעותית באכילה עלול לפתח כבד שומני. בסיכון גבוה במיוחד נמצאים חתולים בעודף משקל, וכאלו שהפסיקו לאכול לגמרי. מכאן שכל מצב שבו חתול אינו אוכל יותר מיום יומיים, ולא משנה מה הגורם- הינו מצב רפואי חמור הדורש בדיקת וטרינר ולעיתים התערבות.
כיצד מאבחנים כבד שומני?
כל חתול אשר ירד במשקל ואינו מרגיש טוב חשוד כסובל מכבד שומני. על מנת לאשר את האבחנה יש צורך בבדיקות דם מלאות. לעיתים יש צורך גם באולטראסאונד אשר מבוצע על ידי צוות המרכז הרפואי או ע״י מומחה הדמיה, ולעיתים ישנה אף התוויה לבצע דגימת רקמות-ביופסיה מהכבד. חשוב להבין כי כבד שומני הוא לרוב בעיה משנית, שנובעת מירידה באכילה בעקבות סיבה אחרת- לעיתים הסיבה היא התנהגותית- מעבר לבית חדש, שינוים בהרכב המשפחה) או הופעת גורמי סטרס אחרים. אך לעיתים קיים גורם ראשוני רפואי כגון דלקת לבלב, דלקות מעי ועוד, ולכן חשוב לאבחן את הגורם הראשוני על מנת להתאים טיפול שיהווה מענה לבעיה.
כיצד מטפלים בכבד שומני?
הטיפול בכבד שומני מתמקד ביצירת מאזן אנרגיה חיובי, או במילים אחרות- צריך להאכיל את החתול. בדרך כלל כאשר החתול מגיע לטפול הוא כבר במצב ירוד, מיובש, מובחל וחולה. יש צורך באשפוז וקבלת טיפול תוך ורידי הכולל נוגדי בחילות, מגיני מערכת עיכול, אנטיביוטיקה, תומכי כבד ומעודדי אכילה. בנוסף אם החתול לא מתחיל לאכול מייד בקבות הטיפול- מוחדר צינור הזנה לושט בפרוצדורה כירורגית קצרה, והטיפול כולל משטר האכלות קפדני במזון נוזלי ומרוכז מדי כמה שעות.
לרוב לאחר כמה ימים של ייצוב ראשוני ניתן לשחרר את החתול להמשך טיפול בבית עם תרופות תומכות ומעוררות תיאבון, הבעלים מקבלים הדרכה מלאה בדבר מתן התרופות וההזנה דרך הצינור, ומגיעים לביקורות בהן מוערך מצבו של החתול. במידה והחתול משתפר, אוכל ועולה במשקל, וכן יש נרמול במדדי הדם- תוך כמה שבועות מוציאים את הצינור.
ג'ורג' המתוק אושפז במרכז הרפואי וטופל. לאחר ייצוב באשפוז הוא שוחרר לביתו, שם הבעלים המסורים דאגו לתת טיפול קפדני, האכלות ותרופות. ג'ורג' השתפר והחלים. הוא כבר אוכל יפה ללא הצינור, עולה במשקל ובדיקות הדם שלו הולכות ומשתפרות, ואנו שמחים לראותו ומאחלים לו החלמה מהירה






