החורף מגיע:
החורף מגיע ומביא איתו מס׳ סיכונים לבעלי החיים קיבצנו לכם מס׳ המלצות להתנהגות מונעת.
מרבית חיות המחמד בישראל נמנות על מחלקות היונקים ובעלי הכנף וככאלו הינן הומיאותרמיות ומצוידות במערכת לוויסות ולשמירה על חום גוף קבוע בסביבה בעלת טמפרטורה משתנה אולם חובה עלינו להבין כי ישנם מצבים מסויימים בהם חיות המחמד שברשותינו אינן יכולות לשמור על חום גופן ויש לסייע להן בכך. חיות המחמד אשר נימנות על קבוצת הפוייקילותרמיים, וחום גופן, כמו גם פעילותן, מושפעים מטמפרטורות הסביבה כגון דו-חיים וזוחלים. לרוב מוחזקות בתנאים קבועים ומפוקחים בטרריומים או אקווריומים מווסתי טמפרטורה ויש לבודדן במידת האפשר מחשיפה לשינויים קיצוניים.
קיימות מספר קבוצות סיכון להיפותרמיה (ירידה בחום הגוף מתחת לרמתו הנורמאלית) שעלינו להכיר.
גורים, מכרסמים קטנים ובעלי כנף - אלו משולים לתינוקות, לגופם שטח פנים גדול יחסית למשקלם הנמוך ולכן קצב איבוד החום לסביבה גדול מאוד. ואם נוסיף לכך את אי יכולתם של גורים לווסת חום גוף כראוי בחודשים הראשונים לחייהם נקבל מצב העלול לסכן חיים תוך פרק זמן קצר מאד.
הגיל השלישי - מנגנוני ויסות חום הגוף בבעלי חיים קשישים (בדיוק כמו בבני האדם) מגיבים לאט, ב״עצלתיים״ וביעילות נמוכה יחסית לתנאי הסביבה, קצב איבוד החום לסביבה גדול ואינו עומד ביחס ישר לקצב יצור החום מכאן שהסיכון להיפותרמיה גדל.
בע”ח חולים ומוחלשים - מנגנוני ויסות חום הגוף בבעלי חיים חולים אינם מתפקדים כראוי מאחר ומירב האנרגיה של בעל החיים מושקעת בהגנה על הגוף מפני גורמי המחלה ובשיקומו ועל כן קצב יצור חום הגוף קטן יחסית לקצב איבודו לסביבה.
תזונה לקויה ו/או כלבי עבודה הנחשפים לפעילות צורכת אנרגיה בעצימות גבוהה - בעלי חיים הסובלים מתזונה לקויה או כאלו המשקיעים אנרגיה רבה במהלך היום, יחסרו את האנרגיה הדרושה לגוף ע"מ לווסת את הטמפרטורה, לאחר השימוש בכל מאגרי הגוף (שומן ולאחר מכן רקמת שריר) לא יוותר לגוף מקור אנרגיה להפעלת מנגנוני ויסות חום הגוף ובעל החיים חשוף להיפותרמיה.
זוחלים - בזוחלים ודו חיים כאמור אין מערכת לוויסות חום גוף כמו ביונקים ועופות ולכן הם אינם יכולים להגן על עצמם משינויי טמפרטורת הסביבה.
כלבים וחתולים ארוכי פרווה לאחר תספורת - חלק ניכר מבעלי הכלבים והחתולים מספרים את חיית המחמד באביב ובסתיו ע"מ למנוע לכלוך של הבית בשיער שמקורו בהחלפת פרווה נורמאלית, בכך הבעלים מותירים את הכלב או החתול ללא שכבת הבידוד הנחוצה לו לשמירה על חום גופו, לא מומלץ לספר את חיות המחמד בסתיו ! ניתן לספר אם מודעים לסיכונים ונערכים בהתאם עמ לצמצם את הסיכונים לבע׳ח.
חיית מחמד הנמנית על אחת מקבוצות אלה לא תוכל לשרוד את שינויי מזג האויר ללא עזרתנו, עלינו לשכנה בבית או לדאוג למחסה הולם ממשקעים גשם/ברד/שלג, שכן היא חסרה את היכולת הפיזיולוגית לעשות זאת בעצמה.
סימנים קליניים לפגיעות קור: במצב של היפותרמיה ניתן להבחין במספר סימנים אפטיה / אדישות, ירידה בתפקוד היומיומי הרגיל (הליכה, אכילה, שתיה, משחק וכו), רעד שרירים וצמרמורות, כחלון עור (בחתולים ובכלבים בהירים באזורים חסרי פרווה), התכווצויות שרירים בכל חלקי הגוף ̈ גפיים קרות, ו/או מכוסות בכוויות קור.
שימו לב ! במצבים אלו יש להיוועץ מייד ברופא וטרינר, ירידה של חום גוף עד לכדי 36 מעלות צלסיוס .ניתנת לטיפול בנקל בכל מרפאה אולם אם תרד הטמפרטורה אל מתחת לכך מדובר בסכנת חיים ממשית.
מרבץ- איזור הרביצה / מנוחה / שינה של בעל החיים שברשותנו חייב להיות מוגן מרוח ומגשם, יבש חמים ומבודד, כדאי להגביה את מצע השינה מהרצפה הקרה ולרפדו היטב בשמיכות כדי שבעל החיים יוכל להתכרבל בהן, יש למנוע מצב בו יחדרו מים אל איזור השינה וירטיבו את המצע ולא בעל החיים יאלץ לישון על מצע רטוב וקר. בתוכים ובציפורים החיות בכלוב מחוץ לבית יש לדאוג לכסות שלושה צדדים של הכלוב ולמנוע חדירת רוח וגשם לכלוב, יש להציב בכלוב קופסאות קינון מרופדות ומקור חום חיצוני בעלי כנף הנמצאים בבית יש להרחיק מחלונות ורוח .כלובי מכרסמים יש להגביה מהרצפה לרפד היטב ולהרחיק מחלונות.
מקור חום- כמובן שכל בעל חיים יהנה ממקור חום בחורף בדיוק כמו האדם, יש להקפיד על מקור חום בטיחותי ובה בעת יש לשים לב, קרבה גדולה מדי למקורות חימום עלולה לגרום לכוויות חמורות. כפי שהובהר , זוחלים אינם מסוגלים לשמור על חום גופם ולכן יש לדאוג למקור חום בטרריום (אבן חימום, מנורת חימום או חוטי חימום). מערכת העצבים הפריפריאלית בזוחלים אינה מפותחת כמו ביונקים וחיישני החום והכאב על פני העור אינם רגישים דיים להתריע על קרבה גדולה מדי למקור חום, לכן אלה אינם חשים בכוויה אלא כאשר היא מגיעה לעומק רקמות הגוף. הקפידו להשאיר לחיית המחמד (יונק, עוף או זוחל) מקום באיזור מחיה בו אליו יוכל להתרחק ממקור החום כאשר ירגיש בצורך, בזוחלים, הקפידו לחמם רק חצי מהטרריום ואת .החצי השני השאירו בטמפרטורת החדר חתולים נוטים לחפש מקור לחום חיצוני כאשר הינם מחוץ לבית, לא אחת חתולי רחוב כמו גם חתולי בית המסתובבים בחוץ מחפשים מחסה מפני הרוח, הקור והרטיבות בסביבת המנוע של כלי רכב חונים. התנהגות זו מסכנת אותם מאוד ובעת התנעת המנוע ותחילת הנסיעה הם עלולים להיפגע מחלקי המנוע הנעים כגון המאוורר או להידרס תחת גלגלי הרכב, מודעות והתנהגות מונעת מצידנו יצילו את חייהם.
כסות גוף טבעית ומלאכותית לא מומלץ לפגוע בכסות הגוף הטבעית של בעל החיים בחורף, פרווה ונוצות הם חלק חשוב במערך ההגנה של , .בעל החיים מפני קור ובהעדרן ההתמודדות עם ויסות חום הגוף לוקה בחסר וקשה בעלי חיים בעלי פרווה קצרה, בעלי חיים רזים ובעלי חיים בעלי רגישות מיוחדת לקור יהנו ממגוון המוצרים .הנלווים הקיימים בשוק כגון סוודרים, מעילים, ברדסים, כובעים ועוד.
מזון מזון מהווה מקור לאנרגיה לפעילות מערכות הגוף, מזון איכותי וטוב יספק לחיית המחמד שברשותכם את כמות האנרגיה הדרושה כדי להתמודד כראוי עם שינויי הטמפרטורה עם החורף בארץ עמ׳ להתאים את כמות המזון .לחיית המחמד שלכם מומלץ להיוועץ ברופא הוטרינר.
מחלות החורף והקור מובילים במיקרים רבים לשתייה לא מספקת של חיות המחמד. במצבים של ירידה בתפקודי כליות , מחלות דרכי שתן מחלות לב ועוד, הדבר עלול להוביל להחמרה אקוטית של מצבים כרוניים, עידוד שתייה ובקרה על הכמויות בעצה אחת עם הרופא הוטרינר עשויות לאפשר ליותר חיות מחמד לעבור את החורף בשלום ולהקדים טיפול במידת הצורך.
לסיכום, חיות המחמד שלנו אינן חיית בר ארץ-ישראלית המסוגלת לשרוד בחוץ ללא עזרתנו, קראו היטב ויישמו .את הכתוב מעלה ונאחל לכם ולחיות המחמד שלכם חורף חם, נעים ובטוח.
נכתב עי ד״ר עינב וד״ר מרום ארגון הרופאים הוטרינרים לחיות הבית בישראל.






