מידע לבעלים- סכרת בחתולים
מהי מחלת הסוכרת?
במרבית החתולים חולי הסכרת, ישנה תנגודת בגוף לפעילות הורמון האינסולין, אשר אחראי על הכנסת הסוכר מהדם אל תאי הגוף. כתוצאה מכך הסוכר בדם עולה בעוד שתאי הגוף "מורעבים".
הסימנים הקלינים שמעידים על סוכר גבוה בדם כוללים תאבון מוגבר, ירידה במשקל, שתיה מרובה והשתנה מרובה.
מרבית החתולים יזדקקו לטיפול באינסולין לכל חייהם, אולם בחלקם, עם טיפול מיטבי, יש סיכוי להחלמה.
איזון קליני של מחלת הסוכרת עלול לקחת מספר חודשים, במהלכם יש להגיע לביקורת תקופתיות במרפאה, בהן בעזרת בדיקה כללית ובדיקות דם יוערך הצורך בשינוי מינוני אינסולין ולעיתים בשינוי סוג האינסולין.
טיפול בחתול חולה סכרת:
מטרת הטיפול הינה הורדת רמת הסוכר לרמה נסבלת לגוף בה לחתול תאבון תקין, משקל יציב ואף עולה, שתיה והשתנה נורמלים. מטרה זו מושגת ע"י שילוב של הזנה נכונה, פעילות גופנית מתונה וקבועה ומתן סדיר ונכון של אינסולין.
הזנה: ישנם מגוון מזונות מסחריים מותאמים לחתולים חולי סכרת בניהם diabetic של מונג', W\D או M\D של הילס, דיאבטיק של רויאל קנין (את המזונות הנן ניתן להזמין דרך המרכז הרפואי), DM של פורינה ועוד שניתן למצוא בחנויות. ישנה חשיבות גדולה להאכלה במזון מותאם לפי טבלת הזנה לשמירה על רמת סוכר מתונה וקבועה בדם. באם ניתן מומלץ לחלק את המנה היומית ל2 ארוחות ביום ולא יותר מזה.
אינסולין:
יש לאחסן את האינסולין בדלת המקרר (למנוע מהחומר מלקפוא).
לפני המתן, יש לחמם מעט עם בין כפות הידיים.
יש להפוך מעלה ומטה מספר פעמים על מנת לגרום לפיזור אחיד של החלבון בתמיסה (לא לשקשק!)
יש לשאוב עם מזרק אינסולין את כמות היחידות עליה הורה הרופא, יש להמנע ולהוציא בועות אוויר שכן הן עלולות לתפוס נפח גדול מתוך כמות התמיסה. את כמות היחידות המומלצת יש לתת מתחת לעור. מומלץ לדקור בכל פעם אזור שונה בעור.
את האינסולין יש לתת כמה דקות אחרי אכילה. אם החתול מדלג על ארוחה יש לתת חצי מינון וליצור קשר עם המרכז הרפואי. אם החתול מדלג על ארוחה שניה אין לתת אינסולין ויש ליצור קשר בהקדם!
מה הם הדברים החשובים אליהם צריך לשים לב?
הסיכון העיקרי בטיפול באינסולין הוא מתן מינון יתר (עקב טעות אנוש, או יחסי למשל עקב אי אכילה), מינון יתר של אינסולין מביא לצניחת סוכר בדם אשר עלולה להיות מסכנת חיים. סימנים לירידת סוכר כוללים חולשה כללית, רעידות, בלבול, ערפול הכרה ועוויתות. בכל חשד לצניחת סוכר יש ליצור קשר מיידית עם המרכז הרפואי ולתת אוכל\סירופ סוכרי (ללא תחליפי סוכר!) לחתול בהכרה מלאה או מריחת דבש או סירופ לחתול בהכרה מעורפלת. יש להביא את החתול למרכז הרפואי בהקדם האפשרי.
סיבוכים נלווים:
-סכרת שלא מטופלת עלולה לגרום לנזקים רבים ומסכני חיים בטווח הקרוב והרחוק ולכן יש הכרח לטפל בסכרת!
חולי סכרת עלולים לסבור בשכיחות גבוהה יותר מדלקות בדרכי השתן, קטרקט (נפוץ בכלבים בעיקר), פגיעת רשתית, לקויות עוריות ופגיעה עצבית (יותר נפוץ בחתולים). יש לעקוב אחר סימנים של השתנה בתדירות גבוהה\שתן מסריח\שתן דמי, עכירות בעיניים\פגיעת ראייה וכל שינוי חריג במצבו של החתול.
מצבי מחלה נלווים, באם לא מטופלים בהקדם עשויים להביא את הסכרת לכדי סיבוך מסכן חיים כגון DKA וסכרת היפראוסמולרית. סיבוכים אלו מחייבים טיפול באשפוז ולכן ניטור וטיפול מוקדם של מצבי מחלה חשוב ביותר.
*חתולים סכרתיים שמטופלים לפי הנחיות הווטרינר המטפל, הינם בעלי חיים בעלי איכות חיים טובה*






